Färgmätning för livsmedelsindustrin

Lösningar för kvalitetskontroll och utveckling för i stort sett alla livsmedelsprodukter.

 

Färgmätning för livsmedel och ingredienser

Konica Minoltas mätinstrument har spårbar och tillförlitlig mätteknik för livsmedelsindustrin. Vi har bland annat enkla trefärgskolorimetrar, mångsidiga bordsspektrofotometrar, lösningar för kontrollerad visning av färg och hyperspektrala maskinbildbehandlingssystem för produktionslinjer.

Vi har skalbara lösningar för att hjälpa företag och deras värdekedja att specificera, kommunicera, producera och kontrollera färg för att göra det möjligt för dem att öka sin produktivitet. 

 • Optimera processer
 • Förbättra konsekvensen
 • Öka kundtillfredsställelsen
 • Minska spillet

Man brukar säga att man äter med ögonen men oavsett om du vill kontrollera om frukt och grönsaker är mogna, om färgen på tomatsås är aptitretande eller den djupa färgen på choklad går det inte att komma ifrån hur viktigt färg är för vad som hamnar i konsumenternas korg.


Färgen förmedlar fräschhet, smak och kvalitet.


Jämfört med de olika parametrar som kräver noggrann analysövervakning i livsmedelslabb är färg den enda omedelbart tydliga kvalitetsindikatorn och förtjänar rätt uppmärksamhet genom objektiva och upprepningsbara mätningar av råmaterial, produktionsprocesser och slutprodukt.

Oavsett om du mäter färgen på ost, kött, vin, färgämnen, kaffebönor, färska grönsaker eller gräddningskontrastenheter för bröd kan våra erfarna team hjälpa dig upprätta en mätprocess som är exakt och upprepningsbar oavsett om du vill använda den för forskning och utveckling eller på produktionslinjen.

Konica Minolta har global räckvidd med lokal försäljning och expertis som hjälper dig att upprätta ett framgångsrikt digitalt färgdatasystem. Oavsett om du behöver en lösning för dina leveranskedjepartner, för utveckling, för produktion eller för kvalitetskontroll kan våra team leverera lösningar som uppfyller dina behov och samarbeta med dig för att skala lösningarna när kraven växer. Vi har ett särskilt team som tillhandahåller support för vår färgmatchningsprogramvara med erfarenhet av installation, utbildning och anpassning av lösningar för att optimera dina färgarbetsflöden.

Vi har ett omfattande nätverk av godkända tjänsteföretag som tillhandahåller support för våra mätinstrument för att se till att de underhålls, har rätt noggrannhet och är spårbara året runt.

Fördelar

 • Förbättra hyllans utseende: Producera produkter med en tilltalande och konsekvent färg som lockar konsumenternas uppmärksamhet på de konkurrensutsatta stormarknadshyllorna.
 • Spara tid och ta bort subjektivitet: Visuella färgdiagram är inte bara subjektiva, utan kan även ta längre tid än instrumentell kontroll. Instrumentella mätningar kan generera data som är användbara i vissa applikationer.
 • Minska slöseriet: genom att kontrollera ingredienser och processer blir produktionen mer konsekvent. Genom att förstå effekten av åldrande och exponering för värme på produktens utseende kan livsmedelsföretag kontrollera och anpassa sig för att bekämpa oönskade visuella förändringar som leder till slöseri.
 • Förbättrad processkontroll: Kontroll av ingrediensernas färg och effekten av bearbetningen innebär att färgmätning kan användas som ett enkelt verktyg för processkontroll.

Exempel på tillämpningar

 • Skapa ett färgindex för den bryggda kryddprodukten för att underlätta processkontrollen.
 • Anpassa produktionen från en ingrediensleverantör till en annan och etablera tolerans för ingrediensgrupper.
 • Öka värdet och kvaliteten hos data från tester av konsumentpreferenser.

Lösningar för färgmätning av livsmedel

QC-färgmätning för fast föda

Förbättra produkternas konsistens och uppfattningen av kvaliteten på tallriken genom att utveckla spännande och realistiskt färgade produkter.

QC-färgmätning för flytande livsmedel

Säkerställ QC-färgmätningar av flytande mat och drycker för kunduppfattning, hållbarhetstestning eller temperaturändringskontroller för mejeriprodukter, öl, cider, vin, juicer, o.s.v.

QC-färgmätning för pulver, korn och granulat

Uppnå exakta och repeterbara mätningar för kvalitetssäkring och processkontroll i produktionslinjer för granulära/pulverlivsmedel. 

Relaterade lösningar