Färgmätning för flytande livsmedel och drycker

För färgämnen, drycker och juice, oavsett om de är ogenomskinliga eller genomskinliga

Färgmätning för flytande livsmedel och drycker


Exakta och användarvänliga lösningar för kvalitetskontroll av drycker, färgämnen, kryddor och andra vätskor inom livsmedelsindustrin.

Vätskeprover har ytterligare komplexiteter vid produktion av livsmedel och drycker. Provets djup påverkar färgen som observatören ser och när det finns dis kompliceras det visuella utseendet.

Konica Minolta har erfarenhet av hundratals tillämpningar inom livsmedelsfärgämnen, öl, vin, juice, mejeriprodukter och mycket annat. Vårt erfarna team kan hjälpa dig att skapa ett färgmätningssystem, inklusive QC-mätningar, hållbarhetstester eller temperaturförändringar.


Digitala färgdatasystem kan användas för färgmatchning av matfärgämnen och ingredienser, vilket förbättrar producentens förmåga att uppfylla kund- eller marknadskrav eller att producera enhetliga produkter på olika platser eller i olika områden.


Många av våra system används inom processtyrning, vilket hjälper företag att bättre förutse slutproduktens utseende och minimera avfall genom att de färdiga produkterna uppnår mer konsekvent färg och utseende.

Konica Minoltas bänkspektrofotometrar används i stor utsträckning inom livsmedelsindustrin för specifikationer, produktion och kvalitetskontroll av flytande livsmedel och drycker. En stationär spektrofotometer kan användas för att mäta färg och dis vid alla produktionsstadier och effekterna av varje process på den slutliga färgen. Våra bänksystem kan integreras i andra system, t.ex. ett Mettler Toledo multiparametersystem, med en flödescell eller som en fristående enhet med fördefinierade färgstandarder eller index för test av godkänt/underkänt och datainsamling. System kan konfigureras efter processens behov med olika komplexitetsnivåer.

Fördelar

  • minska spillet
  • förbättra den upplevda kvaliteten
  • förenkla kvalitetskontrollen
  • skapa processkontrolldata som kan användas till att vidta åtgärder
  • mät kvantifierbara data för produktparametrar

Instrument

Instrument

CM-5 bänkspektrofotometer

Bänkspektrofotometern CM-5 är idealisk för mätning av vätskeprover eller fasta prover i reflektans och transmittans. CM-5 har både en transmittanskammare och en port vänd uppåt för mätning av ogenomskinliga vätskeprover i petriskålar.

CR-5 stationär kolorimeter

CR-5 bänkspektrofotometer används för mätning av prover i reflektans och transmittans. CR-5 har en transmittanskammare för genomskinliga prover i kyvetter och en port vänd uppåt för mätning av ogenomskinliga vätskeprover i petriskålar.

CR-400 kolorimeter

Tristimuluskolorimeter med 8 mm eller 50 mm mätöppning. Kan kombineras med en rad tillbehör för att ge spårbara och repeterbara L*a*b-reflektansfärgdata.

Tillämpningar

Tillämpningar

Mätning av smaktillsatser

Ogenomskinliga tillbehör, som ketchup, barbequesås eller majonnäs, kan mätas med en petriskål och antingen ett bärbart instrument, t.ex. CR-400, eller oftare CM-5 eller CR-5.

Mätning av öl/cider o.s.v.

Operatörer kan mäta färgen och dryckernas dimmighet för process och kvalitetskontroll. Den stationära CM-5-spektrofotometern kan användas med den inbyggda skärmen eller anslutas till en dator för att ge förbättrad rapportering och statistisk analys. CM-5 kan även användas med en flödescell och integreras i multiparameteranalyssystem via vårt samarbete med Mettler Toledo.

Mätning av juice och fruktmos

Transmittanskammaren i CM-5 kan användas för mätning av juice och fruktmos. Välj mellan celldjup på 2 mm, 10 mm eller 20 mm beroende på provets egenskaper. När prover sedimenterar bör de röras om före mätning eller efter behov.

Relaterade lösningar

Fråga våra experter!