Färgmätning för utveckling, processkontroll och kvalitetskontroll av livsmedel
Homogena produkter såsom anka eller kyckling kan mätas med öppningen på 8 mm hos CR-400 och den optiska målmasken av glas eller akryl för att förhindra inträngning i mätöppningen. Öppningen på 50 mm hos CR-410 är bättre lämpad för icke-homogena produkter såsom marmorerat nötkött eller fisk. Om så önskas kan programvara användas till att skapa ett användarindex för användarvänlig sortering eller gradering, mindre subjektivt och snabbare än visuell bedömning och fysiska färgdiagram.
Tillverkare av bröd och bakverk kan använda den specialbyggda BC-10 Plus med en öppning på 8 mm för mätning av antingen kontrastenheter för bakning (BCU) eller L*a*b*-färg direkt på enheten. Detta lilla och lättanvända instrument ger användaren datadriven process- och kvalitetskontroll.
Kakor och liknande produkter såsom riskakor med större yttextur eller en mer icke-homogen natur kan mätas med CR-410, vilket låter mätningen ske över ett större område och ge färgdata som stämmer bättre överens med det visuella intrycket.