Färg- och utseendemätning av plastprodukter

Kvalitetskontroll och sammansättning av film, folie, ark, pellets och plastdelar

Färg- och utseendemätning av plastprodukter


Ta kontroll över färgen på dina plastprodukter för att uppfylla kvalitetsstandarder

Utseendet på plastprodukter är en viktig kvalitetsparameter med en obestridlig påverkan på kundens köpbeslut. Många plastprodukters utseende handlar inte bara om färg och opacitet, utan även om glans och ytstruktur. Oavsett om plastprodukten är opak eller genomskinlig, platt, böjd, tunn eller tjock, förväntas moderna plastproducenter erbjuda tilltalande färger och konsekvent leverera produkter i rätt färg.


Att erbjuda ett brett utbud av färger eller specialfärger enligt en viss specifikation är ett beprövat sätt att bygga relationer i leveranskedjan och utöka verksamheten.


Konica Minolta är en lösningsleverantör för plastindustrin som erbjuder färgmätningsinstrument, färgdata och tillhörande programvara, innovativa glansmätare och kontrollerade belysningsskåp för visuella bedömningar.

Våra experter kan hjälpa dig att implementera mät- och kontrollprocesser som gynnar din verksamhet.

  • Förbättra produktkvaliteten
  • Minska kostnader och avfall
  • Förbättra kommunikationen med partner i leveranskedjan och skapa relationer som baseras på samarbete och förbättring


Digitala färg- och utseendedata kan användas för att påskynda leveransprocessen, vilket avsevärt förbättrar företagens förmåga att reagera på marknaden genom att minska riskerna och kostnaderna som är förknippade med att producera, distribuera och upprätthålla fysiska standarder,subjektiva specifikationer och kunders godkännandeprocesser.

Färgmätning som tillämpas bland annat vid kundbesök, för att enas om specifikationer med leverantörer, i utvecklingslaboratorier för produktinnovation, för jämförelser av konkurrenter i branschen eller för rapportering för interna kvalitetskontrollprogramhjälper till att bygga relationer i leveranskedjan som baseras på kvalitet och enhetlighet och minskar subjektivitet angående specifikation och godkännande.

Konica Minolta har ett hängivet expertteam som ansvarar för att implementera, undervisa i, optimera och anpassa Colibri®, vår plattform för datorfärgmatchning och digitala färgdata.
Colibri® är en modulär digital färgdataplattform som gör det möjligt för företag att utveckla och utöka sina system efter behov, med specialmoduler för alla funktioner i färgleveranskedjan. Ägare kan bygga bibliotek och dela data och funktioner säkert med leveranspartner via molninfrastruktur eller lokal infrastruktur. Tack vare Colibris® avancerade algoritm kan färgproducenter avsevärt förenkla matchnings- och korrigeringssteg, enkelt byta material eller färg efter marknadens eller leverantörskedjans behov. Genom att förbättra färgkommunikationen kan ägare dramatiskt spara tid och minska avfall och avslag.


Konica Minoltas bänkspektrofotometrar ger operatörer möjlighet att mäta både reflektans och transmittans för alla typer av prover, oavsett om det gäller film, folie, ark, pellets eller plastdelar. Medan kunder som behöver bärbarhet kan tjäna på att använda ett instrument med en låg tolerans som CM-26dG eller CM-25cG i fall med kunder som producerar plast med ytstruktur (som bilindustrin).

Vårt samarbete med Rhopoint Instruments och Just Normlicht GmbH (belysningsskåp) ger våra kunder tillgång till innovativa lösningar för glansmätning och en rad lösningar för kontrollerad belysningsbedömning.

Fördelar

  • Främja innovation genom oöverträffad färghantering.
  • Uppnå små toleransnivåer i enlighet med respektive standard
  • Leverera färg i tid och på begäran
  • Tillgodose kundens behov och specifikationer
  • Uppnå snabbare processer och minska antalet korrigeringar
  • Stärk varumärkets identitet

Instrument

Instrument

CM-36dG bänkspektrofotometer

Ett bänkinstrument med hög precision som kan mäta färg antingen i reflektans eller transmittans, perfekt lämpad för ett brett utbud av plastprodukter. Konica Minolta har integrerat en 60° glanssensor som uppfyller ISO 2813 för att erbjuda simultanmässig mätning av färg och glans på samma mätpunkt.

CM-26dG portabel spektrofotometer

Ett portabelt instrument med låg tolerans för högprecisionsmätning av färg och glans hos prover med slät eller strukturerad yta. Instrumentet är utformat med ett användarvänligt gränssnitt, färgskärm och provkamera för att maximera effektiviteten och minska antalet användarfel.

CM-5 bänkspektrofotometer

Denna fristående bänkmodell, med en stor integrerad färgdisplay och användarguide är en perfekt lösning för laboratoriefärgmätningar av prover i fast, granulär, puder- eller flytande form. Den övre mätporten och den stora transmittanskammaren gör processen både effektiv och enkel att upprepa.  

CM-700d bärbar spektrofotometer

Bärbart instrument med vertikal inriktning som möjliggör exakt positionering av mätöppningen och minimal kontakt med föremålet. Mät med en öppning på 3 eller 8 mm och överför data via Bluetooth till programvara för färgdata.

Ljusbås

Ljusskåp i olika konfigurationer för visuell bedömning av färgprover med klassiska glödlampor och lysrör eller LED/hybridteknikbelysning.

Colibri®-plattformen

Colibri®, programvaran för kvalitetskontroll och färgmatchning, erbjuder plastproducenter exceptionell korrigeringseffektivitet och påskyndar utvecklingen av nya recept. Colibri® erbjuder en omfattande, exakt och säker lösning för färgleveranskedjan.

Rhopointmätning av glans och utseende

Rhopoint-testinstrument inkluderar glansmätare, dismätare/goniofotometer, DOI (apelsinskal), TAMS, m.m. för att mäta ytors utseende och glans på färdiga produkter. 

Tillämpningar

Tillämpningar

Mätning med CM-36dG

CM-36dG kan mäta fasta eller flytande prover i reflektans- eller transmittansläge, horisontellt eller upp och ned. Detta ger stor flexibilitet för olika prover, från opaka till genomskinliga och transparenta. Den stora, öppna transmittanskammaren kan användas till att enkelt mäta transparenta eller genomskinliga prover av alla storlekar.

Mätning med CM-26dG

CM-26d-serien har en lätt, ergonomisk design, Bluetooth™ som tillval och högupplöst TFT-färgskärm och passar perfekt för tillämpningar på fältet. Två enkelt utbytbara mätöppningar på Ø 8 mm (MAV) och Ø 3 mm (SAV) gör den mycket flexibel att använda. De två objektivpositionsinställningarna garanterar perfekt korrelation av data för båda öppningarna, vilket möjliggör mätning av prover i alla storlekar och -former.

Mätning med CM-5

Tack vare det unika konceptet och ett brett utbud av specialtillbehör kan CM-5 hantera nästan alla typer av prover i fast, granulär, grötig eller flytande form. Öppningsstorlek på 3–30 mm, olika petriskålar och cellvägar och en stor transmittanskammare ger en unik flexibilitet.
Individuella användarinställningar samt mål- och mätdata kan enkelt lagras på ett USB-minne så att flera användare kan använda instrumentet.

Mätning av plastgjutna delar

Med den portabla spektrofotometern CM-26dG eller CM-700d är det möjligt att kontrollera färgen på plastprodukter, även de med böjda eller ojämna ytor.

CM-26dG kan användas för att
 mäta färgdata och ytglans samtidigt som den snabbt och spårbart kvantifierar produkternas visuella utseende.

Den kan specificera, formulera, mäta och kvalitetskontrollera produkter på ett spårbart och noggrant sätt, vilket hjälper leveranskedjor att förbättra kvalitet och effektivitet.

Mätning av strukturerade produkter

Med den bärbara spektrofotometern CM-25cG kan färgen på strukturerad plast mätas noggrant flera gånger om. Med hjälp av omkretsbelysning överträffar denna enhet vinklade geometrier som påverkas av små skuggor som orsakas av texturen, vilket leder till felaktigheter i mätningar.
CM-25cG mäter färg- och glansvärden samtidigt, vilket förbättrar effektiviteten avsevärt vid utförande av specifikationsuppgifter eller kvalitetskontrollmätningar.

Relaterade lösningar

Fråga våra experter!