Ljuskällor och ljuskällor

F: Är det skillnad mellan en ljuskälla och en belysningskälla?

A: Ja, det finns!

Med termen "ljuskälla" beskriver vi alla föremål som avger "ljus" (relativ energifördelning i det synliga spektrumet ca 380 - 750nm). Kvaliteten och energin hos detta ljus beskrivs inte och kan variera; solljus till exempel kommer att variera i utseende under dagen och tiden på året samt med vädret. Således är en "ljuskälla" inte tillförlitligt matematiskt beskriven eller tekniskt reproducerbar och inte lämpad för kolorimetrisk karakterisering.

För att få en tillförlitlig, bestående beskrivning av en ljuskälla, utvärderade CIE (Commission Internationale de l’Eclairage) och kom överens om bindande standarder för olika typer av ljuskällor. Dessa reproducerbara ljuskällor kallas "belysningsämnen" och representerar de matematiska värdetabellerna (relativ energi kontra våglängd) som används för kolorimetriska beräkningar.

Bland dessa finns beskrivningar för typer av dagsljus, lysrör eller speciella ljuskällor.
 

F: Är värdena för ljuskällorna bindande eller kan de ändras från en programvara till en annan?

S: Värdena är industristandard och bindande för varje tillverkare!

 

Varje tillverkare av teknisk utrustning som hänvisar till CIE-belysningskällorna måste hänvisa till de tekniska värdena som definieras i CIE-tabellerna för varje belysningskälla.

Som ett exempel kan du ta en titt på http://files.cie.co.at/204.xls för att få värdena för belysningskällorna D65 och A. Om du är intresserad av den fullständiga listan över belysningsvärden, kontakta CIE under www.cie.co.at för att köpa de senaste CIE-borden.

F: Vilken är den rätta belysningskällan för min applikation eller produkt?

S: Detta beror på och kan variera från applikation till applikation...

Till exempel: industristandarden för dagsljus är D65, men inom grafisk industri och grafisk konst är dagsljusstandarden D50. I andra applikationer, t.ex. i presentationen av material under lysrör kanske dagsljus inte spelar den stora rollen men TL84 är den primära ljuskällan att utvärdera dina prover med. Om du är osäker, vänligen klargör kraven med din kund eller tekniska avdelning.

Följande sidor ger dig lite information om de viktigaste belysningsmedlen som används.

 

Referenslista för tekniska CIE-belysningsämnen

Allmän:


Som en generell regel jämförs alla belysningsämnen mot den spektrala energifördelningen hos den så kallade blackbody radiatorn, en artificiell temperaturstrålare som utstrålar ljus med en specifik färg vid definierade temperaturer, enhet [K]. Även om detta är tänkt att vara en referens för glödlampor, används den ofta som en referens för andra ljuskällor också.
Tänk på att för alla andra (t.ex. D-ljuskällorna) är dessa värden relativa och definierade med en "korrelerad färgtemperatur" (CCT).
Ytterligare information om CIE-ljuskällor finns i CIE 15:2004.

Dagsljusljus:
Ljusämnen som representerar dagsljusförhållanden; de som används mest idag är:


C: gammal standard för genomsnittligt dagsljus från den norra himlen, definierad 1931 av CIE med en CCT på 6774K; har en betydligt lägre UV-halt än D-typerna; har inte CIE-status som "standardljuskälla" längre

-------------

D50: Denna dagsljusbelysning definierades först 1974 och 1975 certifierad av ISO:3664, och är referensen för tryckeri- och grafisk industri, CCT 5003K (ISO reviderad 2009); har inte CIE-status som "standardljuskälla"

---------------

D65: definierad 1964, har D65 blivit dagens standarddagsljus (genomsnittligt dagsljus från den norra himlen) för industrin för olika applikationer med en CCT på 6504K; beskrivs och refereras till i ISO:3668, ASTM 1729 och DIN6173-2

-------------------

Per definition anger CIE och ISO att "CIE-standardljuskällan D65 bör användas i alla kolorimetriska beräkningar som kräver representativt dagsljus, såvida det inte finns särskilda skäl för att använda en annan ljuskälla." (ISO 11664-2:2007(E)/CIE S 014-2/E:2006)

 

Glödlampor/volframlampor A: definierades 1931 som en CIE-standardljuskälla, belysningskälla A är avsedd att representera typisk inhemsk belysning av volframglödtråd. Dess relativa spektrala effektfördelning är den för en Planckian radiator vid en temperatur på cirka 2856K.

---------------------------
 

Fluorescerande lampor
12 typer av lysrör definierades av CIE, som heter F1-F12, och är olika i kombinationen av gaser som används och fosforer som de är täckta med. Av dessa 12 är 3 vanligast i branschen och är som sådana viktigast för kolorimetriska utvärderingar.

F2: även kallad "CWF" (kallvitt fluorescerande), dessa lamptyper har en CCT på 4230K och utgör en majoritet av typisk kontorsbelysning

---------------------------

F7: bredbandslysrör, ungefärlig D65 med en CCT på 6500K

--------------------------

F11: även känd under namnet TL84, denna fluorescerande smala tri-band typ liknar eller används mest som lagerbelysning och har en CCT på 4000K

---------------------------
 

Ansökningsanteckning

Ladda ner