Vad kommer att forma den digitala arbetsplatsen 2021?

| 22 december 2020

Fem viktiga trender som kommer att definiera arbetsplatser nästa år

COVID-19-pandemin utlöste en extern chock av oöverträffad storlek för stora och små organisationer. 2020 hade IT därför ett huvudmål: att hitta lösningar för att hålla sina anställda i arbete. För många företag innebar de verktyg som användes för att möjliggöra arbete på distans att de kunde fortsätta att överleva. Detta översatt till en kraftig efterfrågan på digitala arbetsplatslösningar. Och vi såg ett genombrott för digitalisering, även bland företag som tidigare varit ovilliga att anpassa digitala processer eller inte effektivt följt dem som en hög prioritet. Enligt den nyligen publicerade "State of the Digital Workplace Report" av SMG, "efter tre år med relativt statiska siffror, uppgav en klar majoritet av organisationerna (56%) för första gången att den digitala arbetsplatsen var en" extremt "eller" mycket "viktig prioritering, upp från 48% år 2019". [1] Men hur kommer 2021 att följa detta extraordinära år när det gäller digitaliseringskrav och utveckling?


Inte helt överraskande såg leverantören av digitala arbetsplatslösningar, Konica Minolta, en ökad efterfrågan på lösningar relaterade till fjärrarbete och alldeles särskilt fjärrsamarbete. '' Inom några veckor hade IT-avdelningar över hela världen ansvaret för att helt omforma sin infrastruktur och arbetsplatser. Medan ett betydande antal redan hade kapacitet att ha en del av sin personal utanför lokalerna, hade nästan ingen förberett sig för ett scenario där alla skulle arbeta hemifrån '', tillägger Yoann Fortini, IT-chef Go-To-Market Senior Manager på Konica Minolta Business Solutions Europe: ''Det är imponerande att se vad de lyckades uppnå med så kort varsel. I de flesta fall stöttades detta av befintliga digitaliseringsstrategier och lösningar som byggts upp under de senaste åren. Ändå var det tydliga fokuset att se till att alla kunde arbeta; pandemin gav inte utrymme för sofistikerade strategiska tillvägagångssätt. 2020 präglades av snabba ad hoc-svar. Detta kommer att behöva förändras 2021. Vi måste återvända till dedikerade strategiska digitaliseringsmetoder med tanke på långsiktiga förändringar. Låt oss vara tydliga: arbetsmetoder före corona hör till det förflutna. Vi ser nu den potentiella digitaliseringen för både organisationer och deras anställda".

Konica Minoltas experter Olaf Lorenz, Yoann Fortini, Shintaro Inoue och Jaromir Sponar ger några förutsägelser. De förväntar sig att medan 2020 var ett år för att hitta lösningar, kommer 2021 att vara året för att följa upp dessa med strategiska tillvägagångssätt som tar itu med den nya verkligheten efter corona-arbetet. Kraven för dessa strategier kan sammanfattas med: '' växa, reparera eller byt ut och skydda ''. Detta är viktigt eftersom 2021 kommer att ge sina egna utmaningar och möjligheter för organisationer över hela världen.

 

Läs mer om de fem trender som kommer att definera år 2021 i den fullständiga artikeln. I den finner du även ett flertal intressanta citat, bilder och referenser till intressanta rapporter som speglar situationen. Klicka här för att läsa hela rapporten!Konica Minolta är ett globalt IT-företag som förändrar och revolutionerar framtidens sätt att arbeta. Vi bygger broar mellan papper och digitalisering genom att tillhandahålla innovativa kvalitetslösningar inom print- och IT-infrastruktur och vi utvecklar ständigt våra affärsområden.

Innovation ligger i centrum för allt vi gör. Under de senaste 140 åren har vi kontinuerligt förflyttat gränserna för tekniken genom att skapa revolutionerande produkter och tjänster som förbättrar våra kunders verksamheter.

Konica Minolta sysselsätter idag hela 43 300 medarbetare världen över med en omsättning på cirka 7,7 miljarder euro. Konica Minolta Business Solutions Sweden AB har huvudkontor i Stockholm samt platskontor i Göteborg, Malmö, Kalmar och Falun. Inkluderat fristående återförsäljare finns Konica Minolta representerat på cirka 70 platser i Sverige. Mer information om företaget finns på www.konicaminolta.se