Det är fortfarande svårt att förstå att för mindre än 12 månader sedan hade få människor i Europa någonsin hört talas om coronavirus, än mindre kunnat föreställa sig den totala påverkan på liv och jobb det skulle orsaka. Oavsett vad som händer i den totala ekonomin i stort kommer tryckbranschen - i synnerhet den digitala - att förbli motståndskraftig och fortsätta att spela en viktig roll i vår vardag.
Varje kris, så som coronaviruset, kommer att påskynda trender som redan pågår. Det inkluderar drivkraften mot automatisering, inköp av utskrifter online och webbshoppar, samt naturligtvis den ostoppbara övergången från analogt till digitalt. Accelererad automatisering kommer också att leda till en komplett process från början till slut samt efterfrågan på produktionsenheter som behöver färre och mindre skickliga operatörer.
Digital teknik vinner markDet är ingen tvekan om att digital teknik kommer att fortsätta att vinna mark över det traditionella "litho-territoriet". Tryckerier tvingas utöka sina erbjudanden med digitala trycktjänster eftersom traditionella offset / flexo-volymer tappar över tiden.
I en blogg [1] med rubriken "Kan COVID påskynda slutet för offsettryck?" pekar tyska Sacristan på några positiva effekter i tryckbranschen, inklusive en kraftig ökning av många förpackningsapplikationer. Det är vettigt att vara mer riktad och effektiv när man kommunicerar med kunder och kunder.
"Det finns en mycket stor möjlighet att denna kris kan gynna det digitala inom vissa områden", menar han. "Printbudgetar har inte försvunnit och digital print stödjer mer holistisk och effektiv kommunikation på grund av kortare körningar (mer riktade) och print med variabel data."
Läs mer i den omfattande presreleasen från våra kollegor i Europa! I den finns en djupare analys och intressanta länkar.
Konica Minolta är ett globalt IT-företag som förändrar och revolutionerar framtidens sätt att arbeta. Vi bygger broar mellan papper och digitalisering genom att tillhandahålla innovativa kvalitetslösningar inom print- och IT-infrastruktur och vi utvecklar ständigt våra affärsområden.
Innovation ligger i centrum för allt vi gör. Under de senaste 140 åren har vi kontinuerligt förflyttat gränserna för tekniken genom att skapa revolutionerande produkter och tjänster som förbättrar våra kunders verksamheter.
Konica Minolta sysselsätter idag hela 43 300 medarbetare världen över med en omsättning på cirka 7,7 miljarder euro. Konica Minolta Business Solutions Sweden AB har huvudkontor i Stockholm samt platskontor i Göteborg, Malmö, Kalmar och Falun. Inkluderat fristående återförsäljare finns Konica Minolta representerat på cirka 70 platser i Sverige. Mer information om företaget finns på www.konicaminolta.se