André Statkus

 

Kan du föreställa dig vilken fördel det är för kunden att inte längre behöva gå mellan skrivaren och datorn eftersom det går att släppa utskriftsjobben direkt från produktionsenhetens användargränssnitt? Våra kunder värdesätter sin tid högt. Låt mig berätta hur min idé, som jag utvecklade tillsammans med mina kollegor, gav våra kunder den här möjligheten.

2012 började jag arbeta på avdelningen Office Product Management hos Konica Minolta. Jag hittade snabbt min passion när jag fick arbeta med våra två kärntekniker, där vi integrerar programvara i våra enheter eller anpassar kontrollpaneler utifrån kundens behov.

En av dem är OpenAPI. Vad betyder det? Ja, det fungerar ungefär som kommunikationen mellan två personer i världen:  de förstår bara varandra om de talar samma språk och har samma ordförråd. I vår värld innebär det att produktionsutskriftsenheter kan kommunicera med många program utanför systemet så länge de ”talar” samma språk.

Mina programmeringskunskaper gjorde att jag tillsammans med min gruppchef och en extern byrå kunde skapa trevliga användardisplayer som vi brukade visa för kunderna på utställningar och interna mässor. Vi skapade roliga displayer anpassade för cockpiten i en helikopter för att visa kunderna vad som gick att göra.

2015 började jag på divisionen International Marketing. Jag ansvarade för produktionsutskriftsenheterna, och återigen kom jag i kontakt med kärntekniken inom produktionsutskriften, OpenAPI.

När jag jobbat några månader och lärt mig mer om produktionsutskriftsenheter funderade jag över möjligheten att införa någon av de två teknikerna i produktionsutskriftsenheterna.

Jag letade därför efter användningsfall som våra kunder skulle ha verklig nytta av. Innan jag kunde gå vidare med idén behövde jag lära mig mer om programvaran AccurioPro Flux, som är utgångspunkten när det gäller att effektivisera utskriftsarbetsflödet. Idén var att skapa en APP som på våra smarttelefoner fast för våra produktionsutskriftsenheter.

Hela tanken med idén var att spara tid åt våra kunder. Jag kontaktade omedelbart en av mina kollegor (Achim Ricks) som ansvarar för den här programvaran och han fascinerades direkt av nyttan det kunde ge våra kunder.

Efter det försökte vi ta reda på vilka behov kunderna faktiskt hade och vilka funktioner appen skulle ha. Efter några möten, tester och Skype-samtal kunde vi visa upp en app med namnet Flux Panel. Kundernas feedback var fantastisk! Det gjorde att jag och mina kollegor verkligen började tro på och kämpa för projektet.

Budskapet till våra säljare och kunder var att vi för första gången helt hade harmoniserat maskinvaran för produktionsutskrifter och den tillhörande programvaran för olika enheter.

Du kanske undrar varför jag berättar den här historien? Om du har en idé om att förbättra en process på företaget eller att skapa något helt nytt, så ska du prova och tro på det. Tiden du ägnar med dina kollegor för att förverkliga din idé är motiverande och skapar en härlig laganda.